Subterràneo: Pekka Kuusisto & Iiro Rantala

Kuva: Lauri Salo

PEKKA KUUSISTO, viulu
IIRO RANTALA, piano

Viulisti Pekka Kuusisto ja pianisti Iiro Rantala tunnetaan paitsi omien instrumenttiensa huippuina, myös ennakkoluulottomina uuden etsijöinä. Duon yhteisalbumi Subterráneo vie kaksikon tangon maailmaan modernin jazzin kultakaudelta tutuin keinoin.  

Kahden vahvan muusikon kohdatessa uudenlaisessa luomisympäristössä hienoja asioita saattaa tapahtua. Kun henkilökohtaiset visiot kohtaavat, viitekehys ruokkii luovuutta enemmän kuin rajoittaa sitä, ja konseptin puitteet ovat kunnossa, yhteistyön potentiaali saa hyvät edellytykset toteutua. Joskus palaset tuntuvat loksahtavan kohdilleen luontevasti, ikään kuin vaivihkaa. Näin juuri kävi Subterráneo-levyn tapauksessa. 

Avainsana Subterráneon maailmaan on analogisuus. Vanhat kielet, nastaviritelmän avulla rakennettu “nail piano”, ja yleisön spontaanit reaktiot tuovat levylle oman särmänsä. Vanhan koulukunnan hengen mukaisesti levylle päätynyttä musiikkia ei myöskään pilkottu eri konserttien palasista. Kolmesta konsertista viimeisin oli kaksikon ja tuottajan mieleen, joten se päätyi levylle sellaisenaan. Valinnassa keskeinen seikka oli konserttiäänityksestä välittynyt tunnelma. 45 minuutin LP-mitasta pidettiin myös tiukasti kiinni ja levy on julkaitu CD:n lisäksi myös vinyylinä. 

Ohjelmisto albumille valikoitui duon omien mieltymysten mukaisesti. Kriteereinä kappalevalinnoille oli uuden näkökulman avaaminen, siksi esimerkiksi Astor Piazzollan sävellysten sijaan levyllä soivat Lievestuoreen Liisan kaltaiset yllätyskappaleet. Tangoiksi Kuusisto ja Rantala ovat toden totta alunperin varsin vaihtelevat sävellykset muuttaneet, joskin taustalla kuuluu pelkän genremääritelmän tuolle puolen ulottuvia piirteitä muusikoiden tutumpaan taustaan linkittyen. Jazzin ja kokeilevan kamarimuusikin sävyt ovat läsnä.

© Fazer Artists' Management | Lieska-Tuotanto