Pekka Kuusisto

Kuva: Kaapo Kamu

Pekka Kuusisto on tullut tunnetuksi harvinaisen monipuolisena ja avarakatseisena muusikkona, joka on yhtä kotonaan niin viulukonserttojen solistina kuin vaikkapa elektronisen musiikin maailmassa. 2008 Pekka Kuusisto palkittiin Väinö Tannerin säätiön Tanner-palkinnolla. Palkitsemisen perusteluna mainittiin Kuusiston ”rajojen ylittäminen, avoin ja ennakkoluuloton suhtautuminen kaikkeen hyvään musiikkiin sekä kirkas näkemys musiikista ihmisiä, kulttuureja ja kansakuntia yhdistävänä voimana”.  Samanlaisin perustein Kuusisto sai myös Pohjoismaisen musiikkipalkinnon 2013.

3-vuotiaana aloitettu viulunsoiton opiskelu kuljetti Kuusiston Itä-Helsingin musiikkiopistosta Sibelius-Akatemian kautta Indianan yliopistoon. Tärkeimmät opastajat olivat Géza Szilvay, Tuomas Haapanen, Miriam Fried ja Paul Biss. Vuonna 1995 Pekka Kuusisto voitti ensimmäisenä suomalaisena Jean Sibelius –viulukilpailun.

Pekka Kuusisto on ACO (Australian kamariorkestesteri)  Collectiven taiteellinen partneri ja aloitti samassa roolissa syksyllä 2016 myös Saint Paul Chamber Orchestrassa. Kuusiston taiteellisen työskentelyn keskiössä onkin kamarimusiikillinen yhtyesoitto kamariorkestereiden kanssa ilman varsinaista kapellimestaria. Tällaista solistin ja orkesterinjohtajan tehtävät yhdistävää työtä hän tekee vakituisten orkestereidensa lisäksi säännöllisesti myös mm.  Lontoon kamariorkesterin,  Mahler-kamariorkesterin,  Deutsche Kammerphilharmonie Bremenin,  Irlannin kamariorkesterin ja  Britten Sinfonian sekä Tapiola Sinfoniettan kanssa. 

Kuluneella kaudella Pekka Kuusisto on palannut solistiksi mm. Birminghamin ja Toronton sinfoniaorkestereihin, Skotlannin kamariorkesteriin sekä Helsingin kaupunginorkesteriin ja soittanut soolokonsertteja mm. Amsterdamin Concertgebouw’ssa ja Lontoon Wigmore-salissa.  Elokuinen esiintyminen Lontoon Promseilla poiki ennennäkemättömän mediahuomion paitsi Tshaikovskin viulukonserton loistavan tulkinnan ja ylistävien arvoisteluiden,  myös nettivideona levinneen ylimääräisen takia: Kuusisto soitti ja lauloi karjalaisen kansansävelmän Minun kultani kaunis on, ja sai yleisön riemukkaasti mukaan kertosäkeeseen.

Kuusisto on tehnyt menestyksekästä yhteistyötä mm. nykysirkustaiteilija Jay Gilliganin, taiteilija Aamu Songin sekä tanssiteatteri Richard Alston Dance Companyn kanssa. Kuusistolla on myös joukko musiikillisia kokoonpanoja ja yhteistyötä mm. lauluyhtye Rajattoman, Don Johnson Big Bandin, Rinneradion ja yhdysvaltalaisen Salsa Duran kanssa. Säännöllisiin kamarinmusiikkipartnereihin kuuluvat mm. Anne Sofie von Otter, Bengt Forsberg, Olli Mustonen, Ismo Eskelinen ja Nicolas Altstaedt.  Kuusisto tekee läheistä yhteistyötä myös monien nykysäveltäjien kanssa. Heistä mainittakoon Nico Muhly, Thomas Adès ja Sebastian Fagerlund, jonka viulukonserton Kuusisto on kantaesittänyt ja levyttänyt.

Syksyllä 2015 Pekka Kuusisto nousi ensimmäistä kertaa myös suurelle teatterilavalle. Suomen kansallisteatterissa esitettiin Kristian Smedsin ohjaama TABU, johon Kuusisto sävelsi musiikin ja toimi yhtenä esiintyjistä. Teatterityölle on suunnitteilla jatkoa.

Pekka Kuusisto on Järvenpäässä toimivan Meidän festivaalin taiteellinen johtaja. Hän suunnitteli konserttisarjat myös Hämeenlinnan Verkatehtaaseen  2009-2011, sekä  kamariorkesteri Avantin Suvisoiton 2011.                                                                                                                                      

© Fazer Artists' Management | Lieska-Tuotanto