Juha Kotilainen

Kuva: Tuire Ruokosuo

Juha Kotilainen opiskeli laulua Sibelius-Akatemiassa Olavi Hautsalon ja Matti Tuloiselan johdolla. Hän on täydentänyt opintojaan mm. Thomas Hampsonin ja Peter Bernen mestarikursseilla.

Kotilainen on vieraillut säännöllisesti Suomen Kansallisoopperassa vuodesta 1986, jolloin hän debytoi Dandinin roolissa Rossinin La Cenerentola -oopperassa.

Vuosina 1992-97 Juha Kotilainen oli kiinnitettynä Essenin Aalto-teatteriin, jossa hänen tärkeimpiä roolejaan olivat mm. nimiroolit Tsaikovskin Jevgeni Oneginissa, Bartókin Herttua Siniparrassa ja Mozartin Don Giovannissa, Guglielmo Cosi fan tuttessa sekä Guntherin rooli Wagnerin Jumalten tuhossa.

Kotilainen on vieraillut useita kertoja myös Savonlinnan oopperajuhlilla, mm. Alfiona Mascagnin Cavalleria rusticanassa ja nimiroolissa Einojuhani Rautavaaran oopperassa Aleksis Kivi (1998). Kesinä 2001-02 Kotilaista kuultiin oopperajuhlien tilausproduktiossa Aika ja uni, ja 2004 hän palasi Savonlinnaan Alfiona. Vuosina 2005 ja 2006 Kotilainen teki oopperajuhlilla Sallisen Ratsumiehen Matti Puikkasen roolin.  2007 Juha Kotilainen lauloi Axelin roolin Olli Kortekankaan Isän tyttö -oopperan kantaesityksessä ja vieraili roolissa myös Suomen kansallisoopperassa 2009. Muita tärkeitä tehtäviä ovat olleet mm. Tamerlano Händelin samannimisessä oopperassa, Figaro Rossinin Sevillan parturissa, Kreivi Tomski Tsaikovskin Patarouvassa, Tonio Leoncavallon Pajatsossa, ja nimirooli Leevi Madetojan Juhassa.

Kotilainen on vieraillut laajalti oopperataloissa eri puolilla Eurooppaa mm. Belgiassa, Hollannissa, Saksassa, Ranskassa ja Espanjassa.  2000 kantaesitettiin Brysselin Théàtre Royal de la Monnaiessa Philippe Boesmansin ooppera Wintermärchen, jossa Juha Kotilainen lauloi Antigonuksen roolin. Myöhemmin tämä kansainvälisesti kehuttu produktio vieraili suurella menestyksellä Lyonissa, nyt Kotilainen pääroolissa Leontesina. Wintermärchen-ooppera on sittemmin vieraillut mm. Pariisissa (2001) ja Barcelonassa (2004).   Juha Kotilaisen viimeaikaisimmat kantaesitysproduktiot ovat olleet Jani Sivénin ooppera Abelard & Heloise (2008) ja Timo-Juhani Kyllösen Kuninkaiden kirja (2009), Ilkka Kuusiston Taipaleenjoki (2010-12), Markus Fageruddin Välilasku (2012), Kimmo Hakolan La Fenice (2012) ja kesällä 2013 Timo-Juhani Kyllösen Norppa-ooppera.

Juha Kotilaisen ohjelmistoon kuuluu olennaisesti myös muu laulumusiikki liedistä nykysäveltäjien teoksiin, sekä basso-baritoni-osat suurissa kirkkomusiikkiteoksissa. Kotilainen on esittänyt lukemattomia kertoja mm. Bachin Matteus-passiota, Johannes-passiota ja h-mollimessua. Niitä ja Haydnin Luomista hän on laulanut myös Peter Schreierin johdolla, h-molli-messua Harry Christophersin johdolla ja esiintynyt oratoriosolistina Esa-Pekka Salosen johdolla. Helsingin kaupunginorkesterin solistina Kotilainen on laulanut mm. Orffin Carmina Buranassa, Berliozin oratoriossa Kristuksen lapsuus ja Beethovenin 9. sinfoniassa. Kotilainen on laulanut Jukka-Pekka Sarasteen johdolla Schönbergin Gurre-laulujen Bauerin roolin (Helsingin juhlaviikot  2001) ja Haydnin Luomisen basso-baritoniosat (Sinfonia Lahti 2002) ja Bachin h-molli messun (Sinfonia Lahti 2005) Helmut Rillingin johdolla  sekä suuren baritoniosan Luciano Berion viimeiseksi jääneessä orkesterisävellyksessä Stanze Helsingin Musica Novassa 2004. Vuosina 2006-09 Kotilainen on laulanut Schubertin Winterreisea mm. Tokiossa sekä esiintyi useilla eurooppalaisilla festivaaleissa mm. Alankomaissa, Itävallassa ja Italiassa.

2013-14

© Fazer Artists' Management | Lieska-Tuotanto