How Many Sisters

Kuva: Fleur Wilson

How Many Sisters – Pirjo Aittomäki, Anna-Mari Kähärä, Mervi Hiltunen – kuuluu lauluyhtyeittemme ehdottomaan eliittiin. Nykyisessä kokoonpanossaan jo vuodesta 1989 esiintyneen yhtyeen tavaramerkki on jäljittelemätön ja erottuva sointi: kolme ääntä, jotka soivat yhdessä kuin yksi soitin.

How Many Sisters lauloi itsensä suuren yleisön tietoisuuteen vuosina 1992–93 lähetetyn Pellit auki -ohjelman house bandina. Yhtye herätti jo silloin huomiota korkeatasoisilla, musiikillista laaja-alaisuutta ja esityksellistä moni-ilmeisyyttä ja huumoria ilmentäneillä numeroillaan.

Yhtye on sittemminkin kaihtanut musiikillista lokerointia, repertuaariin on mahtunut niin schlagereita kuin etnoakin ja säestävät kokoonpanot ovat vaihdelleet big bandeistä sinfoniaorkestereihin. Yhtye esiintyy usein myös ilman säestystä, a cappella.

1994 UMO Jazz Orchestran kanssa toteutetun konserttiprojektin myötä How Many Sistersin yhteistyökumppaniksi vakiintui pianisti-sovittaja-kapellimestari Kirmo Lintinen. UMOn, Lintisen ja Sistersien jazzstandardeja tuoreesti versioiva ohjelmisto tallennettiin Stolen Moments -levylle (Proprius) lukuisten konserttiesitysten jälkeen vuonna 2002. 

Vuodesta 1994 on jatkunut myös menestyksekäs yhteistyö Kirmo Lintisen nimeä kantavan trion kanssa. How Many Sisters ja Kirmo Lintinen Trio ovatkin olleet suosittu esiintyjä jazzfestivaaleillamme. Vuonna 2004 yhtyeet juhlistivat kymmenvuotista yhteistä taivaltaan yleisö- ja arvostelumenestyksen siivittämällä Jazzliiton kiertueella. Kiertueen ohjelmistoon pohjautuva, lähinnä Anna-Mari Kähärän sävellyksiä ja Kirmo Lintisen sovituksia sisältävä, Thank You For The Kiss -albumi (Rockadillo) ilmestyi vuonna 2005.

Nykyään yhtye on ohjelmiston suhteen omavarainen ja keskittyy esittämään konserteissaan Kähärän ja Lintisen tuotantoa. Vahvasti omaäänisessä ja tunnistettavassa sävelkielessä ja tyylillisesti rikkaissa ja vivahteikkaissa sovituksissa voi kuulla vaikutteita niin kansanmusiikista, jazzista kuin klassisesta musiikistakin. Sekä suomen- että englanninkieliset laulutekstit löytyvät useimmiten runoudesta, eri aikakausien klassikoista ja nykyrunoilijoilta. 

Ikävä omia maita -konserttikokonaisuus on toteutettu vuonna 2004 Georg Malmstén -säätiön Kähärälle ja Lintiselle myöntämän apurahan turvin. Omaa tuotantoa sisältävän sinfonietta-konserttiohjelmiston toteuttaminen oli luonnollinen askel jo 1990-luvun alkupuolella alkaneessa yhteistyössä klassisten orkestereiden kanssa. Ikävä omia maita sai ensiesityksensä Oulussa syksyllä 2005. Sen jälkeen kokonaisuus on kuultu Joensuussa ja Porissa (molemmissa v. 2007) ja osia siitä mm. Tapiola Sinfoniettan SF-Sinfonisia Fantasioita -produktiossa ja Kymi Sinfoniettan vappukonserteissa keväällä 2007. 

Viime vuosien merkittäviä yhteistyöprojekteja ovat olleet mm. Karita Mattilan suurta huomiota saanut Fever-produktio (2007) sekä Béla Bartókin Kyläkuvia -teos Avanti!:n Suvisoitossa kesällä 2008.

How Many Sisters viettää toimintansa 20-vuotisjuhlavuotta v. 2009. Juhlavuosi huipentuu Ikävä omia maita -äänitteen julkaisuun yhteistyössä Tapiola Sinfoniettan kanssa.

 

 

© Fazer Artists' Management | Lieska-Tuotanto