Heini Kärkkäinen

Kuva: Tanja Ahola

Heini Kärkkäinen opiskeli pianonsoittoa aluksi Jyväskylässä Dmitri Hintzen oppilaana ja sittemmin Sibelius-Akatemiassa Liisa Pohjolan johdolla suorittaen musiikin maisterin tutkinnon. Hän on täydentänyt opintojaan mm. Ralf Gothónin ja Jacques Rouvierin (Pariisi) johdolla.


Heini Kärkkäinen on kotimaan lisäksi esiintynyt laajasti eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvalloissa. Hän on monien suomalaisorkestereiden mieluisa solistivieras, joka on monesti esiintynyt mm. RSO:n, HKO:n, Tapiola Sinfoniettan, Sinfonia Lahden ja Avanti!n kanssa kapellimestareina mm. Sakari Oramo, Jukka-Pekka Saraste, Esa-Pekka Salonen, Hannu Lintu ja Jean-Jacques Kantorow. Keväällä 2007 hän vieraili myös mm. Orquesta Ciudad de Granadan solistina Espanjassa. Arvostettuna kamarimuusikkona Heini Kärkkäinen on Kuhmon kamarimusiikin vakiovieras. Häntä on kuultu Suomessa myös mm. Korsholmassa, Tuusulanjärvellä, Turussa ja Joroisissa. Ulkomaisista musiikkijuhlista mainittakoon Båstad, Elverum, Esbjerg ja Canterbury sekä sellotaiteilija Robert Cohenin Charleston Manor -kesäfestivaali Etelä-Englannissa. Kamarimuusikkona hänen yhteystyökumppaneitaan ovat mm. Ana Chumachenko, Robert Cohen, Bruno Giuranna, Massimo Quarta, Pekka Kuusisto sekä Jean-Jacques Kantorow. Heini Kärkkäinen konsertoi säännöllisesti viulutaiteilija Réka Szilvayn kanssa ja heidän ohjelmistoonsa kuuluvat muun muassa Beethovenin sonaatit pianolle ja viululle. 


Monipuolisena ja myös uuteen musiikkiin ennakkoluulottomasti suhtautuvana muusikkona Heini Kärkkäinen on kutsuttu monesti kantaesittämään kamarimusiikki- ja orkesteriteoksia, kuten Mikko Heiniön pianokvintettoa Uusi Helsinki-kvartetin kanssa (Kuhmo, 1994), Heiniön bassoklarinettitrioa Treno della notte Tuulia Ylösen ja Marko Ylösen kanssa (Kuhmo, 2001) sekä Olli Koskelinin pianokonserttoa RSO:n solistina Jukka-Pekka Sarasteen johdolla (1994). Kesällä 2007 hän oli pianistina Heiniön pianokvarteton kantaesityksessä Kuhmossa ja Aulis Sallisen Tuulinen talvi Provencessa -teoksen kantaesityksessä Joroisten musiikkipäivillä. Lokakuussa 2008 Heini Kärkkäinen soitti Suomen kantaesityksen Thomas Agerfeldt Olesenin pianokonsertosta ”Steinfeld” Helsingin kaupunginorkesterin solistina Pohjoismaisilla musiikkipäivillä. Syksyllä 2009 Kärkkäinen soitti Mikko Heiniön pianokonserton kantaesityksen Radion sinfoniaorkesterin kanssa.


Heini Kärkkäisen kilpailumenestyksistä mainittakoon Ilmari Hannikainen -pianokilpailun voitto 1984 ja paria vuotta myöhempi toinen sija Maj Lind -kilpailussa. Vuonna 1993 Kärkkäinen oli Espoon kansainvälisen pianoviikon Nuori taiteilija.


Heini Kärkkäinen on levyttänyt Ondine-levymerkille mm. palkitun Szymanowski – Kódaly – Schnittke -duolevyn sellisti Jan-Erik Gustafssonin kanssa sekä Bartokin konserton kahdelle pianolle ja lyömäsoittimille (RSO/Paavali Jumppanen/Oramo/Warner Classics). Vuonna 2004 ilmestyi Pekka Kuusiston ja Heini Kärkkäisen Ainolassa äänitetty Sibelius-duolevy, ja keväällä 2007 Saint-Saënsin musiikkia sisältävä CD (Tapiola Sinfonietta/Kantorow/BIS), jonka BBC Music Magazine valitsi kuukauden levyksi ja Gramophone-lehti Editor’s Choise -listalleen.

Heini Kärkkäinen toimii Tampereen ammattikorkeakoulussa pianonsoiton yliopettajana.


© Fazer Artists' Management | Lieska-Tuotanto