Paavali Jumppanen

Kuva: Nina Sivén

Lyhyt biografia

Paavali Jumppanen heittäytyy mielellään suurten teoskokonaisuuksien esittämiseen. Yksi ikäpolvensa aktiivisimmista ja kansainvälisesti menestyneimmistä suomalaispianisteista sujahtaa vaivatta Bachin Die Kunst der Fugesta Schönbergin pianokonserttoon ja Brahmsin konsertoista Beethovenin sonaatteihin. Avantgardea rakastava Jumppanen on tehnyt yhteistyötä monien aikamme säveltäjien kanssa. Työskentely Pierre Boulezin, William Duckworthin, Henri Dutilleuxin, Perttu Haapasen ja Lauri Kilpiön kanssa on avannut Jumppaselle monipuolisen näkökulman musiikin alati ajassa muuttuvaan luonteeseen.

Opinnot veivät Jumppasen Sibelius-Akatemian kautta Sveitsiin, jossa hän työskenteli Krystian Zimermanin johdolla kolmen vuoden ajan. Baselin Musiikkiakatemiassa hän opiskeli pianon lisäksi fortepianon, klavikordin ja urkujen soittoa – Jumppanen esiintyykin nykyään myös urkurina. Venäläispianisti Konstantin Bogino on ollut Jumppaselle tärkeä mentori hänen opintojensa ja uransa aikana.

Jumppanen vietti 2011–12 lukuvuoden vierailijana Harvardin yliopiston musiikkitieteen laitoksella Yhdysvalloissa työstäen kirjaa Beethovenin pianosonaateista. Kirjaprojekti on syntynyt osana Jumppasen pitkään jatkunutta kiinnostusta Wieniläisklassismiin. Hän on esittänyt sekä Beethovenin että Mozartin pianosonaatit useissa runsasta huomiota saaneissa konserttisarjoissa Suomessa ja Yhdysvalloissa. Ensimmäisenä suomalaispianistina Jumppanen on levyttänyt Beethovenin 32 pianosonaattia.

Kansainvälisen solistiuransa lisäksi Jumppanen on suosittu opettaja, joka on toiminut mm. kotikaupunkinsa Espoon Musiikkiopistossa pianon ja kamarimusiikin lehtorina ja Sibelius-Akatemian vierailevana professorina. Vuodesta 2015 hän on toiminut kansainvälisen PianoEspoo-festivaalin taiteellisena johtajana. Paavali Jumppanen sai vuonna 2011 Jenny ja Antti Wihurin Rahaston tunnustuspalkinnon suomalaisen kulttuurielämän hyväksi tekemästään työstä.

 

Biografia

Paavali Jumppanen heittäytyy mielellään suurten teoskokonaisuuksien esittämiseen. Yksi ikäpolvensa aktiivisimmista ja kansainvälisesti menestyneimmistä suomalaispianisteista sujahtaa vaivatta Bachin Die Kunst der Fugesta Schönbergin pianokonserttoon ja Brahmsin konsertoista Beethovenin sonaatteihin. Avantgardea rakastava Jumppanen on tehnyt yhteistyötä monien aikamme säveltäjien kanssa. Työskentely Pierre Boulezin, William Duckworthin, Henri Dutilleuxin, Perttu Haapasen ja Lauri Kilpiön kanssa on avannut Jumppaselle monipuolisen näkökulman musiikin alati ajassa muuttuvaan luonteeseen.

Opinnot veivät Jumppasen Sibelius-Akatemian kautta Sveitsiin, jossa hän työskenteli Krystian Zimermanin johdolla kolmen vuoden ajan. Baselin Musiikkiakatemiassa hän opiskeli pianon lisäksi klavikordin, fortepianon ja urkujen soittoa – Jumppanen esiintyykin nykyään myös urkurina. Lisäksi venäläissyntyinen Konstantin Bogino on ollut Jumppaselle tärkeä mentori hänen opintojensa ja uransa aikana.

Jumppanen vietti lukuvuoden 2011–12 vierailijana Harvardin yliopiston musiikkitieteen laitoksella Yhdysvalloissa työstäen kirjaa Beethovenin pianosonaateista. Kirjaprojekti on syntynyt osana Jumppasen monien vuosien ajan jatkunutta kiinnostusta Wieniläisklassismiin. Hän on esittänyt sekä Beethovenin että Mozartin pianosonaatit useissa runsasta huomiota saaneissa konserttisarjoissa Suomessa ja Yhdysvalloissa. The Boston Globe kirjoitti ”[Beethovenin] myöhäissonaattien täydellisestä balanssista” sekä ”Jumppasen ylitsepursuavasta muusikkoudesta, jonka kautta kuulijoille tuli selväksi, kuinka Beethovenin musiikki jo varhain oli niin vallankumouksellista.” Jumppasen Mozart puolestaan soi ”apolloonisen kirkkaana, täydellisesti ajoitettujen fraasien avatessa kuulijoille rikkaasti koko klassismin kokemusten kirjon.”

Jumppanen on levyttänyt ahkerasti. Deutsche Grammophone julkaisi 2005 Jumppasen levytyksen Pierre Boulezin kolmesta pianosonaatista. Levytys, johon Jumppanen valmistautui Boulezin johdolla, saavutti suurta huomiota ja se on palkittu mm. Ranskassa Diapason d’Or -palkinnolla ja Saksassa Deutsche Schallplattenkritik -palkinnolla. The Guardian lehti on pitänyt sitä kaikkien aikojen parhaana Boulezin pianomusiikin levytyksenä. Jumppasen kanadalaisviulisti Corey Cerovsekin kanssa Claves-levymerkille tehty Beethovenin viulusonaattien kokonaislevytys palkittiin vuonna 2008 Euroopan merkittävimpiin klassisen musiikin levypalkintoihin kuuluvilla Midem-palkinnolla. Duon levytys Brahmsin viulusonaateista julkaistiin keväällä 2014. Hän on myös levyttänyt legendaarisen yhdysvaltalaisen huilistin, Paula Robisonin kanssa. Duon ranskalaista musiikkia – mm. Boulezin pahamaineisen Sonatiinin – sisältävä levy julkaistiin vuonna 2015.

Jumppasen Sibeliuksen, Beethovenin ja Wagner-Lisztin musiikkia sisältävä vinyylille tehty levytys julkaistiin 2012. Levytys avasi Berliner Meisterschallplatten -levymerkin historiallista suorakaiverrustekniikkaa käyttävän tallenteiden sarjan. Sarjan jatkoksi tehty Chopinin, Boulezin ja Jaakko Kuusiston musiikkia sisältävä levy julkaistiin 2014. Ondine-merkki puolestaan julkaisi vuosina 2014–16 Jumppasen Kuhmo-talon Lentua-salissa tuotetun Beethovenin pianosonaattien kokonaislevytyksen. Ensimmäinen suomalaisen pianistin kaikki säveltäjän 32 sonaattia sisältävä levytys on saavuttanut runsaasti kansainvälistä huomiota. Jumppasen seuraava levy, Debussyn Preludit, julkaistaan tammikuussa 2018.

Jumppanen vierailee säännöllisesti merkittävimpien suomalaisorkesterien solistina ja esiintyy usein maineikkaiden eurooppalaisorkesterien kanssa. Mm. yhteistyö BBC-Symphony Orchestran kanssa on jatkunut jo vuosia. Lisäksi vuonna 2001 menestyksekkään debyyttikiertueen tehnyt Jumppanen esiintyy Yhdysvalloissa nykyään vuosittain sekä soolo- että solistitehtävissä. Hänen konsertto-ohjelmistonsa kattaa Beethovenin, Brahmsin, Chopinin, Mozartin, Schumannin ja Rachmaninovin konsertot sekä koko joukon 1900- ja 2000-luvun konserttoja, kuten Bartókin, Lutosławskin ja Schönbergin konsertot. Kuhmon kamarimusiikin mestarikursseilla lapsuutensa kesät viettänyt Jumppanen on arvostettu kamarimuusikko ja hän esiintyy usein soolokiertueittensa yhteydessä arvostettujen kamariyhtyeiden, kuten Arcadia Windsin ja Danel-kvartetin kanssa. Jumppanen on pidetty esiintyjä Ranskan Messiaen-festivaalilla sekä Kuhmon kamarimusiikissa.

Kuluvalla kaudella Jumppanen esiintyy soolokonsertein muun muassa New Yorkissa, jossa ohjelmassa on Debussyn, Duckworthin ja Beethovenin musiikkia. Kotimaassa Jumppasta kuullaan PianoEspoo-festivaalilla, jossa hän soittaa tavaramerkikseen muodostuneen Beethovenin Kuutamosonaatin.  Orkesterikiinnityksistä mainittakoon Turun Filharmoninen orkesteri, jonka solistina hän soittaa pitkäaikaisen yhteistyökumppaninsa Leif Segerstamin johdolla Brahmsin toisen pianokonserton. Jumppanen vetäytyy kuluvan kauden aikana useasti Enontekiön retriittiinsä opiskelemaan J. S. Bachin suurteosta Die Kunst der Fuge, jonka hän vie kiertueelle tulevalla kaudella.

Kansainvälisen solistiuransa lisäksi Jumppanen on suosittu opettaja, joka on toiminut kotikaupunkinsa Espoon Musiikkiopistossa pianon ja kamarimusiikin lehtorina sekä Sibelius-Akatemian vierailevana professorina. Hän on vuotuisen suositun mestarikurssin opettaja Savonlinnassa. Vuonna 2015 Paavali Jumppanen aloitti toimen kansainvälisen PianoEspoo-festivaalin taiteellisena johtajana.  Hän on myös vuonna 2017 Tornionlaaksoon perustetun monitaiteisen kulttuuritapahtuman, Väyläfestivaalin taiteellisen toimikunnan puheenjohtaja. Paavali Jumppanen sai vuonna 2011 Jenny ja Antti Wihurin Rahaston tunnustuspalkinnon suomalaisen kulttuurielämän hyväksi tekemästään työstä.

Seuraa Paavalin blogia osoitteessa: www.paavalijumppanen.com

© Fazer Artists' Management | Lieska-Tuotanto