Ismo Eskelinen

Kuva: Maarit Kytöharju

Ismo Eskelisen 17-vuotiaana kilpailumenestyksillä (Gargnano, Leo Brouwer-prize, GFA) alkanut kansainvälinen ura on vienyt hänet esiintymään merkittävissä konserttitaloissa kuten Berliinin filharmoniassa, Amsterdamin Concertgebouwssa, Lontoon Royal Festival Hallissa, Brysselin Theatre de la Monnaiessa. Helsingin uuteen musiikkitaloon hänet kutsuttiin ensimmäiseksi kitarasolistiksi sekä Helsinki Filharmonian että RSO:n konsertteihin. Orkestereiden solistina hän soittaa mm. Sakari Oramon, Okko Kamun, Hannu Linnun, John Storgårdsin, Ernest Martínez-Izquierdon ja Miguel Harth-Bedoyan johdolla. Viimeaikaisista solistitehtävistä mainittakoon konsertit ja nauhoitukset BBC Symphony Orchestran kanssa, Saksan kiertue NWD-philharmonian kanssa sekä konsertit mm. Tampere Filharmonian, Lapin kamariorkesterin ja Kymi Sinfoniettan solisteina.

Eskelinen soittaa musiikkia 1500-luvulta nykypäivään. Yhteistyö nykysäveltäjien kuten Einojuhani Rautavaara, Aulis Sallinen, Jukka Tiensuu, Olli Mustonen, Sebastian Fagerlund, Kirmo Lintinen, Peteris Vasks, Leo Brouwer, Luca Francesconi, Helmut Lachenmann, kanssa on johtanut lukuisiin kantaesityksiin ja levytyksiin. Aktiivisena kamarimuusikkona hän tekee yhteistyötä mm. Pekka Kuusiston, Jorma Hynnisen, Virpi Räisäsen, Meta4:n, EMO-ensemblen, kamariorkesterien Virtuosi di Kuhmon sekä Avanti!n kanssa. Viulistit Baiba Skride, Massimo Quarta, alttoviulisti Vladimir Mendelssohn, sellistit Jan Vogler, Jan-Erik Gustaffson, laulajat Topi Lehtipuu, Pia Freund ja Helena Juntunen, bandoneonisti Marcelo Nisinman ja harmonikkataiteilija Mika Väyrynen kuuluvat hänen kamarimusiikkikumppaneihinsa.

Eskelinen on kutsuttu ensimmäisenä kitaristina useille festivaaleille, kuten Moritzburgiin, Charlottesvilleen ja Festival Schaubeckiin. Hän oli Valeri Gergijevin johtaman Mikkelin musiikkijuhlien nuori taiteilija vuonna 1999. Ensimmäisenä kitaristina hän sai Kuhmon kamarimusiikin mitalin, joka myönnetään festivaalilla viisi vuotta esiintyneille. Virtuosi di Kuhmo kutsui hänet solistikseen 15-juhlakiertueelleen. Kitarafestivaaleilla, kuten GFA USA:ssa, Eskelinen on suosittu esiintyjä ja opettaja. 2003–2004 hän esiintyi viikoittain suositussa TV 1:n Päivärinta-ohjelmassa. Eskelisen televisioiduista konserteista mainittakoon mm. Tiensuun ja Tan Dunin konserttoesitykset RSO:n kanssa.

Eskelisen levytykset Magic Circle, Manuel Ponce, The Seventh Sense, Rautavaara/Mustonen sekä Pekka Kuusiston kanssa tehty Paganini Duos, ovat olleet maailmanlaajuisia menestyksiä. Uusin, J.S.Bachin musiikkia sisältävä levy, ilmestyi maaliskuussa 2013. Eskelinen on toiminut Sonkajärvi Soi:n taiteellisena johtajana vuodesta 1992 lähtien, ja aloitti Riihimäen kesäkonserttien taiteellisena johtajana vuonna 2017. Hän on myös suunnitellut taiteellisia kokonaisuuksia mm. kamariorkesteri Avanti!lle. Hämeenlinnan verkatehtaalle Eskelinen suunnitteli Global Guitar -konserttisarjan kausille 2015–17.

Eskelinen on opettanut Sibelius-Akatemiassa, Turun konservatoriossa ja Turun Musiikkiakatemiassa. Eskelisen omia opettajia ovat olleet mm. Oscar Ghiglia, Timo Korhonen ja kamarimusiikissa pianisti Ralf Gothoni sekä mestarikursseilla mm. Manuel Barrueco, David Russel ja Leo Brouwer. Vuonna 2017 Eskelinen valittiin kitaran vastuulehtoriksi Sibelius-Akatemiaan.

© Fazer Artists' Management | Lieska-Tuotanto