< Jan Söderblom ja Kari Kriikku Basaarien tunnelmissa
15.06.2009 11:34 Ikä: 9 yrs

Petri Komulainen ja Jan Lehtola Hakimin musiikin parissa


Alba on julkaissut ranskalaisen Naji Hakimin (s. 1955 Beirutissa) musiikkia sisältävän levyn (ABCD 285). Äänitteelle on koottu Hakimin keskeiset jousiorkesteriteokset Påskeblomst ja kaksi urkukonserttoa. Mikkelin kaupunginorkesteria johtaa kapellimestari Petri Komulainen ja urkurina on Jan Lehtola.

Levyn avausteos Påskeblomst on vuodelta 2005 ja se perustuu Carl Nielsenin 1910 säveltämään koraaliin. Sen pohjalta Hakim on tehnyt näyttävän ja värikkään kymmenosaisen teoksen. Hakim onnistuu ottamaan rikkaalla jousisatsillaan ja virtuoosisella kirjoitustavallaan tanskalaisten pääsiäisen viettoon läheisesti liittyvästä koraalista kaiken irti.

Ensimmäinen konsertto uruille ja jousille (1988) on minimalistinen ja ainekseltaan niukka. Urkuosuus on kirjoitettu pelkästään urkujen sormioille ilman jalkiota, ja urut toimivat teoksessa sekä solistina että orkesterin osana. Säveltäjän ajatuksena on ollut kirjoittaa urut sähköisesti kihisemään orkesterin tekstuurin sisään. Siinä missä ääriosat on ahdettu täyteen liikettä on väliosa Andante auvoinen suvanto niiden keskellä.

Kolmas konsertto uruille ja jousille (2004) on ensimmäisen vastakohta. Teoksessa mässäillään rehevillä kolmisoinnuilla ja näyttävillä soittimellisilla efekteillä kuten virtuoosiset juoksutukset ja glissandot. Rytminen syke ja elävyys ovat tässä valttikortteja. Väliosassa kuullaan muunnelmia maroniittisävelmästä. Finaali on rondomuotoinen ja sen temaattinen materiaali rakentuu useille Maria-lauluille sekä toisen osan teeman kertaukselle. Hakimin libanonilaiset juuret tulevat konsertossa hyvin esille. Mustalaisasteikon ja vaihtuvien tahtilajien hyödyntäminen sopivassa suhteessa tekee musiikista mukaansatempaavaa ja kolmannessa osassa on hetkittäin kletzmer-orkesterin kaikuja.

6/2009


Jaa verkossa

© Fazer Artists' Management | Lieska-Tuotanto