< Grigori Sokolov konsertoi huhtikuussa Suomessa
07.04.2009 16:00 Ikä: 9 yrs

Kuusiston ja Rantalan uutuuslevy vie tangon maailmaan


Viulisti Pekka Kuusisto ja pianisti Iiro Rantala tunnetaan paitsi omien instrumenttiensa huippuina, myös ennakkoluulottomina uuden etsijöinä. Tuore yhteisalbumi Subterraneo vie kaksikon tangon maailmaan modernin jazzin kultakaudelta tutuin keinoin. Julkaisu 26.4.2009.


Kahden vahvan muusikon kohdatessa uudenlaisessa luomisympäristössä hienoja asioita saattaa tapahtua. Kun henkilökohtaiset visiot kohtaavat, viitekehys ruokkii luovuutta enemmän kuin rajoittaa sitä, ja konseptin puitteet ovat kunnossa, yhteistyön potentiaali saa hyvät edellytykset toteutua. Joskus palaset tuntuvat loksahtavan kohdilleen luontevasti, ikään kuin vaivihkaa. Näin juuri kävi Subterraneo-levyn tapauksessa.


Avainsana Subterraneon maailmaan on analogisuus. Vanhat kielet, nastaviritelmän avulla rakennettu “nail piano”, ja yleisön spontaanit reaktiot tuovat levylle oman särmänsä. Vanhan koulukunnan hengen mukaisesti levylle päätynyttä musiikkia ei myöskään pilkottu eri konserttien palasista. Kolmesta konsertista viimeisin oli kaksikon ja tuottajan mieleen, joten se päätyi levylle sellaisenaan. Valinnassa keskeinen seikka oli konserttiäänityksestä välittynyt tunnelma. 45 minuutin LP-mitasta pidettiin myös tiukasti kiinni ja levy julkastaankin CD:n lisäksi myös vinyylinä.

Ohjelmisto albumille valikoitui duon omien mieltymysten mukaisesti. Kriitereinä kappalevalinnoille oli uuden näkökulman avaaminen, siksi esimerkiksi Astor Piazzolan sävellysten sijaan levyllä soivat Lievestuoreen Liisan kaltaiset yllätyskappaleet. Tangoiksi Kuusisto ja Rantala ovat toden totta alunperin varsin vaihtelevat sävellykset muuttaneet, joskin taustalla kuuluu pelkän genremääritelmän tuolle puolen ulottuvia piirteitä muusikoiden tutumpaan taustaan linkittyen. Jazzin ja kokeilevan kamarimuusikin sävyt ovat läsnä.

Subterraneo-levyn julkistamiskonsertti: 26.4.2009 klo 17:00 April Jazz, Espoo (Louhisali)

Kuva: Lauri Salo

4/2009


Jaa verkossa

© Fazer Artists' Management | Lieska-Tuotanto